Categorie 1

02 juli '24

Schuimbeton isolatiewaarde: wat is de Rd-waarde?

Schuimbeton staat bekend om zijn hoge isolatiewaarde en lichte gewicht, waarvoor het vaak wordt geprezen. Over het algemeen bereikt schuimbeton een Rc-waarde van 0,8 tot 1,3 Rc per 10 cm. Deze eigenschap maakt het een geschikte optie voor diverse toepassingen waar energie-efficiëntie en temperatuurregeling van groot belang zijn. De specifieke samenstelling en kwaliteit van het schuimbeton bepalen uiteindelijk de exacte isolatiewaarde ervan.

Wat is de isolatiewaarde van schuimbeton?

De isolatiewaarde van schuimbeton geeft inzicht in hoe effectief dit materiaal warmte en kou kan isoleren. Door gebruik te maken van de Rc-isolatiewaarde kunt u de specifieke isolatieprestaties van schuimbeton analyseren. Met een gemiddelde waarde van 0,8 tot 1,3 Rc per 10 cm biedt schuimbeton goede isolatiemogelijkheden, wat bijdraagt aan het comfort en de energiezuinigheid van een woning.

isolatiewaarde schuimbeton

Lambda waarde en Rd-waarde

De isolatiewaarde van schuimbeton wordt bepaald aan de hand van de lambda-waarde en de Rd-waarde. Een lagere lambda-waarde geeft aan dat warmte minder efficiënt naar boven wordt uitgestraald, waardoor er minder warmteverlies optreedt. Het is echter belangrijk op te merken dat de lambda-waarde betrekking heeft op de luchtbellen in schuimbeton, wat betekent dat de isolatiewaarde niet uitsluitend wordt bepaald door de dikte van het schuimbeton.

Dit betekent dat zelfs dun schuimbeton een goede isolatiewaarde kan hebben. De Rd-waarde is een belangrijke indicator voor het isoleren van kruipruimtes en is daarom een zeer waardevolle maatstaf om het effect van schuimbeton als isolatiemateriaal te beoordelen. Bovendien is een minimale Rd-waarde van 3,5 vereist om in aanmerking te komen voor subsidies.

Wat betekent de term “Rc-waarde” precies?

De Rc-waarde, een begrip dat veel voorkomt in de bouw- en isolatiesector, verwijst naar de thermische weerstand van een bouwonderdeel, zoals: een muur, vloer of dak. In simpele bewoordingen geeft het aan hoe goed een bepaald materiaal of bouwonderdeel warmte kan weerstaan en isoleren. Een hogere Rc-waarde geeft aan dat het materiaal of bouwonderdeel beter isoleert. Deze waarde speelt een essentiële rol bij het beoordelen van de energie-efficiëntie van een gebouw en is van groot belang voor het voldoen aan bouwvoorschriften en duurzaamheidsnormen.

De Rc-waarde van schuimbeton

De isolatiewaarde van schuimbeton wordt uitgedrukt in zijn Rc-waarde. Schuimbeton staat bekend als een voortreffelijk isolatiemateriaal, wat blijkt uit zijn Rc-waarde varrieeerent tussen de 0,8 en 1,3 Rc per 10 cm. Dit betekent dat een laag schuimbeton van 30 cm dik een isolerend vermogen heeft tussen de 2,4 en 3,9 Rc. Hoewel deze waarde kan variëren, afhankelijk van de specifieke samenstelling en productiemethode van het schuimbeton, biedt schuimbeton over het algemeen een van de hoogste Rc-waarden in de vloer isolatie-industrie.

rc waarde schuimbeton

Waarom wordt er gestreefd naar een Rc-waarde van 3,5?

Een Rc-waarde van 3,5 is een veelvoorkomend doel in de bouwsector. Maar waarom wordt specifiek deze waarde nagestreefd? Een Rc-waarde van 3,5 biedt een optimale balans tussen thermische

prestaties en kosten. Het zorgt voor uitstekende isolatie, wat resulteert in een comfortabel binnenklimaat en aanzienlijke energiebesparingen. Bovendien voldoet een bouwonderdeel met een Rc-waarde van 3,5 aan de meeste moderne bouwvoorschriften, waardoor het een populaire keuze is voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.

Heeft schuimbeton echt een hoge isolatiewaarde?

Absoluut. De unieke combinatie van de celstructuur, gevormd door de luchtbellen en de materiaalsamenstelling, zorgt voor een lage thermische geleidbaarheid. Dit betekent dat schuimbeton zeer effectief is in het tegenhouden van warmteoverdracht en vocht, waardoor het een ideale keuze is voor isolatiedoeleinden.

Offerte aanvragen

Ben je benieuwd wat de kostenbesparing en de voordelen van schuimbeton voor jou kunnen betekenen? Bespaar tijd en geld terwijl je geniet van een hoogwaardig resultaat. Vraag gratis een offerte aan of bel/whatsapp ons op telefoonnummer 06-23797345. Heb je verder nog vragen over schuimbeton? Neem dan vandaag nog contact met ons op of lees nog een van de onderstaande artikelen.

Ontvang de laagste prijs (binnen 1 minuut)

AVV Afbouw doet er alles aan om u goed en snel te kunnen informeren over een prijs en de mogelijke uitvoering van de klus.

Offerte aanvragen
Bekijk ook

30 september '24

Water in kruipruimte, wat zijn de oorzaken en oplossingen?

Water in de kruipruimte is een veelvoorkomend probleem in Nederlandse huizen en kan verschillende oorzaken

Lees meer

30 september '24

Convectorput

De convectorput is een uniek verwarmingssysteem dat je vooral tegenkomt in oudere Nederlandse woningen. Het

Lees meer