Schuimbeton

Schuimbeton is een sterk en duurzaam materiaal. Het is gemaakt van cement en water en dierlijke eiwitten. De belangrijkste kenmerken van schuimbeton zijn dat het zelf-nivellerend is en een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Het ideale middel voor moeilijk bereikbare ruimtes of kruipruimte isolatie.

Uw woning verduurzamen met schuimbeton

Het isoleren van de kruipruimte met schuimbeton geldt als duurzame fundering van een goede en energiezuinige woning. Er zijn talloze mogelijkheden om uw woning verder te verduurzamen. Denk hierbij aan vloerverwarming en/of een anhydriet dekvloer. Met schuimbeton vloerverwarming worden ruimtes algeheel verwarmd en is circulatie van lucht niet noodzakelijk. In combinatie met vloerverwarming is een anhydrietvloer de duurzaamste keuze. Een anhydrietvloer omsluit, in vergelijking met een traditionele cementdekvloer, de vloerverwarming stukken beter wat leidt tot energiebesparing. Voor dit complete proces is AVV afbouw de juiste ervaren partner voor de beste prijs!

 

Schuimbeton ondervloer door avv afbouw

Wat is schuimbeton?

Schuimbeton is een lichtgewicht isolatiemateriaal dat wordt samengesteld uit cement, water, zand en schuimmiddel. Het schuimmiddel zorgt voor een luchtige structuur in het mengsel, waardoor deze vloer uitstekende isolerende eigenschappen heeft. Het wordt veel gebruikt als isolatiemateriaal en als ondergrond voor vloeren. Het heeft een laag soortelijk gewicht en een hoge isolatiewaarde (Rd), waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief is voor traditionele isolatiematerialen zoals PIR, EPS of XPS. Bovendien is schuimbeton 100% recyclebaar, waardoor het bijdraagt aan een groenere toekomst.

Waarom schuimbeton onder uw vloer?

Het gebruik van schuimbeton als isolatiemateriaal onder uw vloer biedt diverse voordelen, waaronder aanzienlijke energiebesparingen. Door de uitstekende isolerende eigenschappen van deze vloer kan uw woning of kantoor het hele jaar door warm blijven in de winter en koel in de zomer. Dit resulteert in een vermindering van de energiekosten tot wel 20% op jaarbasis. Bovendien kan het vocht- en schimmelvorming in kruipruimtes voorkomen, waardoor uw vloeren altijd comfortabel en warm aanvoelen. 

Schuimbeton voor kruipruimtes

Veel oudere woningen en gebouwen hebben last van vochtige kruipruimtes, wat vaak resulteert in koude vloeren. Schuimbeton biedt een effectieve oplossing voor dit probleem. Door schuimbeton in de kruipruimte te plaatsen, kunt u vocht en schimmel effectief tegengaan, waardoor uw vloeren het hele jaar door warm blijven. Dit zorgt voor extra comfort in uw woning en draagt bij aan een gezond leefklimaat.

Voordelen schuimbeton

  • Jaarlijkse energie en stookkosten besparing van 20%
  • Aantrekkelijk geprijsde investeringskosten 
  • Verduurzamen van woning / pand
  • Zeer hoge isolatie waarde
  • Bij het plaatsen van vloerverwarming
  • Isoleren van de kruipruimte onder de woning tegen vochtproblemen en schimmels 
  • Renovatie om het geluid van de krakende houten vloer te stoppen 
  • Uitvulmateriaal voor bestaande vloeren
  • Vulling rondom buitenzwembaden
  • Dakafschot / isolatielaag
  • Licht materiaal en sterk

 

Nadelen schuimbeton

  • De ruimte is voor circa 5-7 dagen niet beloopbaar.
  • Het kan zijn dat er eventueel zand moet worden afgegraven voordat de schuimbetonvloer geplaatst kan worden.
  • De kruipruimte is niet meer direct bereikbaar wanneer er gestort is. 

Totale renovatie van uw vloer inclusief schuimbeton, vloerverwarming en dekvloer?

Met een schuimbeton ondervloer (fundering) heeft u een mooie basis voor verdere afwerking, zoals een vloerverwarming en een Anhydriet of zandcementdekvloer. AVV verzorgt het gehele pakket eventueel voor u, beginnend bij het leveren van schuimbeton, vloerverwarming en de dekvloer! Deze combinatie is nergens goedkoper dan bij AVV Afbouw! Vraag nu een gratis offerte aan.
 

Kijk hieronder mee bij een plaatsing van een schuimbeton ondervloer.

Schuimbeton is een Isolerende, energiezuinige en kostenbesparende ondervloer! Kijk nu hoe zo'n plaatsing in zijn werk gaat.

Duurzame AVV producten

Duurzamer en maximale CO2 reductie

Waarom AVV afbouw?

Wij voldoen aan de strengste geluids- en mileunormen

AVV is een modern vloerenbedrijf met de focus op denken in oplossingen voor uw dekvloer(en). AVV specialiseert zich in duurzame dek- en ondervloeren. Wij leggen zowel anhydrietvloeren als cementgebonden dekvloeren. Ook een combinatie met schuimbeton en/of vloerverwarming is bij ons mogelijk. De cementgebonden dekvloeren kunnen op traditionele wijze (ZC) maar ook als vloeibare dekvloer (VZC) worden gelegd.

AVV duurzaam

Totale renovatie en verduurzaming van uw huidige vloer 

Uw huidige vloer vervangen, inclusief balklaag van de onderliggende vloer? Dan adviseert AVV afbouw om direct goed te kijken naar oude leidingen en het riool. Vaak is dit het enige moment dat oude leidingen onder de vloer kunnen worden vervangen. Het goed laten lopen van riolering en leidingen is een vak apart. 

Het isoleren van de ondervloer met schuimbeton

Een isolerende onderlaag om die energiebesparend werkt. Alle wanden van de kruipruimte wordt als een soort badkuip bekleed met PE-folie 0,2 mm of stevig bouwfolie. Hier zitten specifieke voorwaarden aan. Zo moeten de naden goed worden afgeplakt en dient de folie niet te strak op de bodem liggen. Op deze manier kan de mortel zich goed verspreiden en worden luchtzakken voorkomen. Door gebruik te maken van houten paaltjes langs de wanden en in het midden wordt nauwkeurig de hoogte aangegeven. Indien gewenst kunnen wij alle werkzaamheden van dit proces uit handen nemen.

Schuimbeton met vloerverwarming

Schuimbeton werkt goed samen met vloerverwarming vanwege de isolatie. Het houdt de warmte omhoog, zodat het niet naar beneden in de vloer zakt, maar de ruimte in straalt.

Vloerverwarming komt in verschillende soorten: watergedragen met een cv-ketel of warmtepomp, elektrisch, infrarood en het WARP-systeem. Het beste type hangt af van de eindvloer.

Schuimbeton

Schuimbeton is uitstekend geschikt om te gebruiken als vloerisolatie. Door vloeren hiermee te isoleren verhoogt u uiteindelijk de waarde van u pand of woning. Schuimbeton heeft een RC waarde van 3,5 m2K/W bij een dikte vanaf  35 cm. 

 

Droogtijd schuimbeton

De dikte van een schuimbeton laag in de voormalige kruipruimte is meestal tussen de 30 en 50 centimeter, afhankelijke van situatie. De vloer kan in bijna elke laagdikte worden aangebracht, maar let wel op dat erbij een dikkere laag dan 50 cm de isolatie waarde naar beneden gaat of dat je dan beter misschien moet kiezen om 2 lagen op elkaar te laten storten. Goedkoper is echter om de ruimte eerst op te vullen met stopzand en vervolgens goed aan te trillen. Heeft u twijfels over de benodigde laagdikte?  Meet dan altijd vanuit de voordeur, omdat deze naar binnen open gaat. Mocht u er echt niet uitkomen en twijfelen neem dan contact met ons op, zodat we u kunnen adviseren en ondersteunen.

Droogtijd schuimbeton

De vloer is in de meeste gevallen al na twee of drie dagen beloopbaar, maar de droogtijd is afhankelijk van de dikte. Hoe dikker de laag, hoe langer de droogtijd. Wij adviseren de ruimte een week niet te betreden i.v.m. het uithardingsproces. Factoren zoals de luchtvochtigheid en de temperatuur in de ruimte of pand spelen natuurlijk wel belangrijke rol bij de uiteindelijke droogtijd. We geven hierbij altijd passend advies, zodat de vloer 100%  gereed is voor de volgende (dek)laag.

Droogtijd schuimbeton

Voor welke toepassingen is schuimbeton geschikt?

Schuimbeton is geschikt voor kruipruimtes en funderingen in zowel woningen als bedrijfsruimtes, maar het is vooral populair vanwege de uitstekende isolerende eigenschappen en snelle toepassing en aanbreng mogelijkheden. Hierdoor is het met name geschikt voor de volgende toepassingen:

  • Isolatie: Schuimbeton heeft een zeer hoge isolatiewaarde en wordt vaak gebruikt voor het isoleren van onder andere vloeren (funderingen)
  • Fundering: De vloer wordt veel gebruikt als fundering voor lichte constructies, meestal rechtstreeks op een zandbodem met alleen een dampdichte folie er tussen voor het wegvloeien (lopen).
  • Vloer: Het is een ideale basis voor vloeren vanwege het lage soortelijk gewicht. Het wordt vaak gebruikt als ondervloer voor verdere opbouw mogelijkheden, hoge isolerende werking en eenvoudige afwerking.
  • Renovatie: Schuimbeton kan worden gebruikt bij renovatiewerkzaamheden om oude houten (balken) vloeren te vervangen waardoor je schimmels en vieze luchtjes kwijtraakt en is een uitermate hoogwaardig isolatiemateriaal voor oudere ruimtes. 
  • Schuimbeton subsidieregeling (Rd waarde): In 2023 heeft het RVO een minimale eis voor de Rd-waarde ingesteld om in aanmerking te komen voor subsidie. De vereiste Rd-waarde is momenteel 3,5. Om hieraan te voldoen, moet de vloer een dikte hebben van 40 cm.
  • Schuimbeton duurzaam: De vloer is 100% recyclebaar en milieuvriendelijk, omdat het bestaat uit natuurlijke producten en ingrediënten. 

De toepassingsmogelijkheden van schuimbeton zijn divers en het kan worden gebruikt als alternatief voor traditionele bouwmaterialen. Het is echter belangrijk om te weten dat de toepassingsmogelijkheden afhankelijk zijn van de specifieke eigenschappen en samenstelling van het materiaal, de kwaliteit van het werk en de omstandigheden van de bouwplaats. Het is daarom altijd belangrijk om een professionele aannemer te raadplegen voordat je schuimbeton toepast.

Schuimbeton installatieproces in stappen

  1. Voorbereiding: Voordat het schuimbeton gestort kan worden, moet het oppervlak waarop het gestort wordt, voorbereid worden. Dit betekent dat het oppervlak stabiel en droog moet zijn. 
  2. Bekisting bodem: Bij het storten wordt meestal gebruikgemaakt van een met folie beklede waterdichte bak, die de vorm van de uiteindelijke constructie bepaalt. De waterdichte bak moet stevig zijn en goed worden vastgezet om verschuivingen en weglopen te voorkomen tijdens het storten van het schuimbeton.
  3. Leidingwerk: Als er leidingwerk in het beton moet komen, moet dit worden aangebracht voordat het schuimbeton gestort wordt. Dit geldt bijvoorbeeld voor leidingen voor elektriciteit, water en afvoeren.
  4. Mengen: Schuimbeton bestaat uit cement, water, zand en schuimvormend middel. Deze ingrediënten worden gemengd in een speciale compressor. Het mengproces is afhankelijk van het type schuim en het gewenste gewicht per m3.
  5. Storten: Als het mengsel klaar is, kan het gestort worden in de kruipruimte of op de bodem. Het schuimbeton wordt op de juiste hoogte gebracht en gelijkmatig verdeeld over de ruimte. 
  6. Uitharding: Nadat het gestort is, moet het uitharden. Dit duurt gemiddeld tussen de 2 tot 5 dagen, afhankelijk van de omgevingstemperatuur, vochtigheid en de dikte van het schuimbeton.
  7. Droogtijd: Schuimbeton is in de meeste gevallen al na twee of drie dagen beloopbaar, maar de droogtijd is afhankelijk van de dikte. Hoe dikker de laag, hoe langer de droogtijd. Wij adviseren de ruimte een week niet te betreden i.v.m. het uithardingsproces. De droogtijd sluit aan op de uitharding.
  8. Afwerking: Na het uitharden kan het schuimbeton afgewerkt worden. Dit betekent dat er altijd eerst folie of extra isolatie op de schuimbetonnen ondervloer moet komen te liggen, zodat je bijvoorbeeld een vloerverwarmingssysteem kan aanbrengen met daaroverheen een dekvloer van zandcement of anhydriet.

Dit zijn de basisstappen voor het storten van de vloer. Het is belangrijk om te weten dat het proces van schuimbeton storten kan variëren afhankelijk van de specifieke toepassing en het type schuimbeton dat gebruikt wordt. Het is daarom altijd raadzaam om een professionele schuimbetonleverancier te raadplegen voor advies, ondersteuning en de storting.

Schuimbeton prijs

Er zijn meerdere factoren die de prijs bepalen. We sommen de factoren op om een beeld te geven van de opbouw van de schuimbeton kosten:

  • Afstand en hoeveelheid schuimbeton

De prijs van schuimbeton per m3 kan variëren afhankelijk van de afstand van uw project en de hoeveelheid die u nodig heeft. Voor grotere projecten zijn leveranciers vaak bereid om een betere prijs per m3 aan te bieden, omdat ze dan geen vrachtkosten hoeven door te berekenen.

  • Leverancier en kwaliteit van schuimbeton

De kosten kunnen ook variëren tussen leveranciers in bepaalde regio's.
Bij AVV Afbouw garanderen we hoogwaardige kwaliteit schuimbeton tegen een scherpe prijs, wij werken uitsluitend met A-merken cement en schuimmiddelen, zodat u zeker weet dat u waar voor uw geld krijgt.
Wanneer wij op de hoogte zijn van uw wensen kunnen we hier snel op anticiperen en uw een gratis offerte toesturen. Vraag een offerte aan binnen 1 minuut en ontvang uw prijs op maat.

Wij gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren!