Anhydrietvloer; de energiebesparende dekvloer!

Een anhydrietdekvloer is geschikt voor bijna elk type ondergrond en wordt vaak toegepast bij het verduurzamen van het project. De uitstekende kwaliteit van deze vloer, de zeer hoge slijtvastheid, goede warmtegeleiding en het krimp- en scheurvrije karakter maakt een anhydrietvloer tot de ideale dekvloer. En ook nog eens energiezuinig en milieuvriendelijk!

Anhydrietvloer; de gipsgebonden dekvloer

Het bindmiddel van een anhydrietvloer is calciumsulfaat (in de volksmond gips), ziet er uit als beton. Over het algemeen adviseren wij dat de dekvloer een dikte van zo’n 5 á 6 centimeter heeft. Binnen deze 5 tot 6 centimeter bevindt zich dan ook de vloerverwarming waarbij het advies is om minimaal 2,5 cm dekking op de leidingen hebben. 

Een anhydrietvloer wordt in niet gesmeerd maar gevloeid. Dat is omdat de substantie van een anhydrietvloer dermate vloeibaar is dat het zichzelf glad / vlak maakt. Dit maakt dat AVV Afbouw dan ook een nagenoeg perfect vlakke dekvloer aflevert.

Tot slot is een anhydrietvloer uitermate geschikt voor grote of aaneengesloten oppervlaktes. Dit komt omdat anhydriet van nature krimp- en scheurvrij is en minder arbeidsintensief is dan een cementdekvloer. Zo zorgen wij voor minimale oponthoud met het leggen van uw dekvloer.

 

Anhydrietvloer; de gipsgebonden dekvloer

Wat is een anhydrietvloer?

Zoals al eerder benoemd wordt een anhydrietvloer ook wel een gipsgebonden (calciumsulfaatgebonden) dekvloer genoemd. Dit type vloer wordt vaker toegepast in combinatie met vloerverwarming systemen zoals tackerplaten of isolatieplaten. Maar met een lage temperatuur verwarming (warmtepomp) is het de ideale oplossing. Met gemiddeld 20% meer rendement ten opzichte van een cementgebonden dekvloer is deze dan ook zeer milieuvriendelijk.

De voordelen en nadelen van een anhydrietvloer

+ Geschikt voor grotere dagproducties, minder fysieke belasting
+ Voor grotere oppervlaktes (zonder dilataties)
+ Kwalitatief en sterk; CW20-F5 (grote buig- en treksterkte)
+ Zeer hoge warmtegeleiding (20%) door vloeibare structuur 
+ Hoge slijtvastheid
+ Zeer geringe krimp
+ Stookprotocol na 5 dagen opstarten
- Minder geschikt / niet geschikt op afschot
- Niet geschikt voor vochthoudende ruimtes of ruimtes met hoge vochtbelasting

Een impressie van een Ahydrietvloer

Duurzamer en maximale CO2 reductie

Duurzame AVV producten

Duurzamer en maximale CO2 reductie

De voordelen van Anhydriet comfortvloeren

Perfecte kwaliteit, milieuvriendelijk en jaarlijkse besparing op uw energiekosten!

Hogere kwaliteit; minder kans op scheuren

De anhydrietvloer heeft een hoogwaardige kwaliteit: C20-F5. De gemiddelde druk- en buigsterkte is vele malen hoger dan die van een traditionele zandcement dekvloer. Hierdoor neemt de kans op (krimpscheuren) in de hechtende dekvloer aanzienlijk af.

Beter te isoleren

Betere warmtegeleiding

Het vloeibare gipsmengsel zorgt voor een 100% omsluiting van de aanwezige leidingen; onze medewerker giet de anhydrietvloer rechtstreeks op de vloerverwarming. Hierdoor zit er vrijwel geen lucht meer tussen de materialen en wordt de warmte van vloerverwarming beter doorgegeven en vastgehouden. Ideaal in combinatie met vloerverwarming en/of een warmtepompsysteem. (lage temperatuur verwarming)

Beter te isoleren

Perfect vlakke ondergrond

De anhydriet dekvloer vormt zich naar het oppervlak en is daardoor perfect vlak. Nadat de vloer is uitgehard, is de ondergrond vervolgens gemakkelijk af te werken met diverse vloerafwerkingen.

Beter te isoleren

Beloopbaar na 24 uur

Een anhydrietvloer dien je 24 uur te laten drogen. De dekvloer is vervolgens 24 uur na het leggen beloopbaar, zelfs met een hechtend of zwevend vloersysteem.

Beter te isoleren

Duurzaam en milieuvriendelijk

Een anhydrietvloer bestaat volledig recyclebare en natuurlijke stoffen en daardoor zeer duurzaam! Hierdoor geeft deze nieuwe manier van werken 35% minder CO2 uitstoot ten opzicht van traditionele zandcement. Zo zorgt AVV afbouw voor een bijdrage aan een beter milieu.

Beter te isoleren

Door dunnere laagdikte beter te isoleren

De anhydriet dekvloer heeft een dunnere laagdikte dan traditionele dekvloeren. Hierdoor blijft er meer ruimte over voor isolatie. Deze vorm van dekvloer is geschikt voor renovatie en uw vloer met een beperkte hoogte.
 

Elk jaar bespaart u hierdoor opnieuw in uw energiekosten!

Beter te isoleren

Waarom AVV afbouw?

Wij voldoen aan de strengste geluids- en mileunormen

AVV is een modern vloerenbedrijf met de focus op denken in oplossingen voor uw dekvloer(en). AVV specialiseert zich in duurzame dek- en ondervloeren. Wij leggen zowel anhydrietvloeren als cementgebonden dekvloeren. Ook een combinatie met schuimbeton en/of vloerverwarming is bij ons mogelijk. De cementgebonden dekvloeren kunnen op traditionele wijze (ZC) maar ook als vloeibare dekvloer (VZC) worden gelegd.

AVV duurzaam

Hoe wordt een anhydrietvloer bij mij thuis gestort?

De machines van AVV maken een kant en klaar vloeibaar gipsmengsel. Dat maakt dat wij de dekvloer niet hoeven te smeren maar kunnen gieten (vloeien). Zo kunnen wij zowel kleinere als grotere oppervlaktes aanbrengen zonder dilatatie voegen. Een anhydrietvloer is daardoor de ideale dekvloer voor grote of aaneengesloten oppervlakte. waardoor het uitermate geschikt voor vloeren waarbij isolaties worden gebruikt. Uitzonderingen om een vloer van anhydriet te gebruiken zijn in vochthoudende / natte ruimtes of ruimtes op afschot.

 

Een anhydriet dekvloer als alternatief voor zandcement dekvloer

Vaak wordt een anhydriet dekvloer genoemd als alternatief voor vloeibare zandcementvloeren. Zoals al eerder toegelicht bestaat een anhydriet gietvloer niet uit  cement en zand en water, maar uit gips en water (calciumsulfaat). Daardoor is deze dekvloer een stuk beter geschikt voor dunne afwerkingen zoals pvc en pu coatings, omdat ze krimp en scheurvrij zijn. Een anhydrietvloer dient wel eerst te worden geschuurd of geëgaliseerd zodra er iets op verlijmt gaat worden, maar dat is bij de meeste afwerkingen op zandcement ook zo.

Waarom is een anhydriet vloer duurzaam?

Een anhydrietvloer bestaat volledig recyclebare en natuurlijke stoffen en daardoor zeer duurzaam! Hierdoor geeft deze nieuwe manier van werken 35% minder CO2 uitstoot ten opzicht van traditionele zandcement. Ook omsluit een anhydrietvloer de vloerverwarming beter dan een traditionele cementdekvloer. Dat zorgt dat een anhydrietvloer de warmte tot wel 20% beter geleidt. Zo hoeft uw verwarming minder hard te draaien om meer resultaat te behalen. 

 

Aanbrengen bestaande ondervloer

Is een anhydrietvloer een ondervloer, dekvloer of eindvloer?

Een anhydrietvloer is een dekvloer of tussenlaag. Ten alle tijden dient de vloer te worden voorzien van een toplaag. Dit kan op verschillende wijzen. Zo kan het worden afgewerkt met tegels, pvc, hout, laminaat en nog vele verschillende soorten afwerkvloer. Echter kan een anhydrietvloer niet in alle soorten ruimtes worden gelegd. Zo is een anhydrietvloer niet geschikt voor vochtige en / of ruimtes met afloop.

Aanbrengen bestaande ondervloer

Wat is de prijs van een anhydrietvloer?

De prijs van een anhydrietvloer hangt af van het aantal vierkante meters en de dikte van de vloer. Wilt u concreet weten wat het kost om een dekvloer in uw pand of woning te laten leggen? Bereken het snel in onze calculator.

Aanbrengen bestaande ondervloer

Wanneer mag de ruimte van de anhydrietvloer geventileerd worden?

Wanneer de anhydrietvloer gestort is kunnen er stoffen vrijkomen die niet bevorderend zijn om in te ademen. Ook voor het droogproces is het belangrijk dat alles in de ruimte afgesloten is. Wanneer de vloer beloopbaar is, na circa 24 uur, mag er geventileerd worden om het proces te stimuleren en het vocht te laten verdwijnen. De reden dat de eerste 24 uur de ruimte moet worden afgesloten is om te snelle droging en scheuren in de vloer te voorkomen.

 

Aanbrengen bestaande ondervloer

Moet je een anhydriet vloer schuren?

Niet in alle gevallen moet een anhydriet vloer geschuurd worden. Er kan een vlies ontstaan kort na het storten van het anhydriet. Dit kan ontstaan wanneer de ruimte niet direct wordt afgesloten of omdat er vocht blijft liggen op de stof. Er ontstaat “bleeding”, een glanzende laag op de stof. De vloer heeft het vocht dan niet nodig en ontstaan er scheurtjes, waarna de vloer nog geschuurd moet worden. Dit gebeurt meestal 3 à 4 weken na het storten van de vloer.

Aanbrengen bestaande ondervloer

Vloerverwarming in combinatie met anhydriet vloer

De benaming anhydriet dekvloer zegt het al. Anhydriet is een zeer dekkende substantie, doordat het zeer plastisch is blijft het direct volledig om de slangen van de vloerverwarming zitten. Het is een uitermate geschikte stof voor vloerverwarming en het zorgt voor een optimale warmteoverdracht. Dat maakt een anhydrietvloer dan ook zeer duurzaam aangezien je minder energie verbruikt om je huis te verwarmen.

Aanbrengen bestaande ondervloer

Kan ik een anhydrietvloer gebruiken als alternatief voor een cementdekvloer?

Ja, een anhydrietvloer is een alternatief voor een cementdekvloer. Het enige voordeel van een cementdekvloer ten opzichte van een anhydrietvloer is dat deze kan worden gebruikt in vochthoudende ruimtes en op afschot. In alle andere gevallen is een anhydrietvloer in het voordeel. De anhydriet vloer heeft een hoogwaardige kwaliteit: C20-F5. De gemiddelde druk- en buigsterkte is vele malen hoger dan die van een traditionele zandcement dekvloer. Hierdoor neemt de kans op (krimpscheuren) in de hechtende dekvloer aanzienlijk af.

Bekijk de eigenschappen van anhydrietvloeren in vergelijking met  zandcement dekvloeren of egalisatie vloeren.

 

Aanbrengen bestaande ondervloer

Anhydriet aanbrengen op een bestaan (onder)vloer

Anhydriet die op een vloer of ondervloer wordt aangebracht wordt standaard zwevend gelegd. Dit betekent dat er ruimte tussen de vloer en het anhydriet wordt gehouden. Op deze manier hecht de stof niet direct aan de vloer maar aan een tussengeplaatste folie. Er wordt gebruik gemaakt van randisolatie en reflecterende folie. De reden dat de anhydriet zwevend wordt gelegd is de de ondervloer een andere werking heeft bij een temperatuurverschil. Dit voorkomt scheurvorming in het anhydriet wanneer de ondervloer uitzet of krimpt.

Aanbrengen bestaande ondervloer

Hoe droog je een anhydrietvloer?

Om een anhydrietvloer optimaal te laten drogen is het van belang dat dit gebeurt in een dichte ruimte. Zorg er dan ook voor dat je de ruimte niet betreed in het droogproces. tussen  24 en 36 uur is de anhydrietvloer beloopbaar en kun je de ruimte ventileren. Zorg er dan voor dat al het vocht uit de ruimte verdwijnt. Let op dat je niet direct alles ventileert om scheurvorming te voorkomen. 

Hoewel de vloer beloopbaar is zegt niet dat hij al volledig droog is. Een anhydrietvloer heeft per centimeter één week nodig om volledig te drogen. Gemiddeld wordt hier een termijn van zes weken aangegeven, maar na 14 dagen kan de vloer eventueel licht opgeschuurd worden waardoor de anhydrietvloer sneller zijn vocht kwijt kan als er bijvoorbeeld isolatie onder de vloer ligt. dit is meestal het geval in combinatie met vloerverwarming. Wel kan deze droogtijd enigszins beïnvloed worden. In de winter kan er meer vocht ontstaan omdat ventilatie niet altijd mogelijk is. In de zomer zal de vloer daarom ook sneller droog zijn.

Naast het ventileren kan de droogtijd van de vloer ook kunstmatig versneld worden. Met bouwdrogers kun je het proces twee keer zo snel laten gaan. Ook kun je volgens een strict protocol met de vloerverwarming de vloer sneller laten drogen. Wanneer er haast achter zit kunnen specialisten met u meekijken om een passende oplossing te vinden om de vloer sneller te laten drogen. 

 

hoe_droog_je_een_anhydrietvloer

Wij gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren!