Het leggen van een Anhydrietvloer vereist de juiste voorbereiding, techniek en materialen en professionals om ervoor te zorgen dat de vloer op de juiste manier wordt gelegd. Dit zijn de stappen binnen het proces van het leggen van een Anhydriet vloer:
1. Voorbereiding van de ondervloer: De ondervloer moet schoon, droog en vrij van stof en vuil zijn. Als er vloerverwarming aanwezig is, moeten de leidingen goed vast zitten aan de ondervloer. Dat geldt uiteraard ook voor elektra en cv leidingen zodat deze niet kunnen opdrijven in de vloeibare mortel.
2. Aanbrengen van folie of isolatie: Om te voorkomen dat het vocht te snel uit de dekvloer trekt, als er bijvoorbeeld over een gestorte betonnen ondervloer gegoten moet worden is het verstandig een folie neer te leggen, dit kan bijvoorbeeld een PE-folie zijn. Isolatie wordt meestal gebruikt als er vloerverwarming geplaatst wordt. Dit komt doordat je dunner kan gieten met Anhydriet (PIR, EPS harde persing, noppenplaten en tackerplaten).
3. Plaatsen van randisolatie: Om te voorkomen dat de anhydrietvloer zich verspreidt naar de randen van de ruimte en om de vloer te scheiden van muren wanden en andere elementen, moet er een randisolatie (kantstrook) worden geplaatst.
4. Plaatsen van de leidingen: Als er leidingwerk of kabels zoals elektra, CV of vloerverwarming aanwezig zijn dan moeten deze minimaal om de 20 à 30 cm bevestigd zijn aan de ondervloer i.v.m. opdrijven in de vloeibare mortel.
5. Anhydriet vloer leggen: De anhydrietlaag wordt gegoten in de ruimte en gelijkmatig (op hoogte) verdeeld over de ondervloer. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de laag gelijkmatig wordt verdeeld en dat er geen luchtbellen ontstaan door de vloer na te dobberen met een daarvoor bestemde drijver.
6. Afwerking van de Anhydrietvloer: Na het gieten van de Anhydrietlaag wordt de vloer meestal opgeschuurd (parket of boen/poetsmachine) voor verdere applicatie. Als er iets op Anhydriet verlijmt wordt, moet je altijd zorgen dat het product geschikt is voor gips (gips gebonden), dat geldt ook voor egalines.
7. Drogen van de anhydrietvloer: De anhydrietlaag moet volledig droog zijn voordat er verdere werkzaamheden worden uitgevoerd. Het drogen kan enkele weken duren, afhankelijk van de dikte van de laag en de omgevingsomstandigheden, maar in combinatie met vloerverwarming kun je de vloer droogstoken. De watertemperatuur mag na 5 / 7 dagen al 20 graden zijn, waarna je elke dag de temperatuur opvoert tot max 27 graden, waardoor hij heel snel droog is!
8. Afwerking van de vloer: Nadat de anhydrietlaag volledig is gedroogd, kan de vloer worden afgewerkt met de gewenste toplaag, zoals PVC tegels, parket/houten vloeren, of een andere afwerking naar keuze.
Het is belangrijk om te onthouden dat anhydrietvloeren moeten worden gelegd door gekwalificeerde professionals met ervaring in het leggen van dit type vloer. Zij weten hoe ze de juiste materialen moeten gebruiken en de juiste technieken moeten toepassen om ervoor te zorgen dat de vloer correct wordt gelegd en duurzaam is. Dit is van groot belang bij het leggen van een Anhydrietvloer om alle voordelen te benutten.