Anhydrietvloer

Een anhydrietdekvloer is geschikt voor bijna elk type ondergrond en wordt vaak toegepast bij het verduurzamen van het project. De uitstekende kwaliteit van deze vloer, de zeer hoge slijtvastheid, goede warmtegeleiding en het krimp- en scheurvrije karakter maakt een anhydrietvloer tot de ideale dekvloer. En ook nog eens energiezuinig en milieuvriendelijk!

Anhydrietvloer; de gipsgebonden en energiebesparende dekvloer

Het bindmiddel van een anhydrietvloer is calciumsulfaat (in de volksmond gips), ziet er uit als beton. Over het algemeen adviseren wij dat de dekvloer een dikte van zo’n 5 à 6 centimeter heeft. Binnen deze 5 tot 6 centimeter bevindt zich dan ook de vloerverwarming waarbij het advies is om minimaal 2,5 cm dekking op de leidingen hebben. Een anhydrietvloer wordt niet gesmeerd maar gevloeid. Dat is omdat de substantie van een anhydrietvloer dermate vloeibaar is dat het zichzelf nivelleert  / vlak maakt. Dit maakt dat AVV vloeren dan ook een nagenoeg perfect vlakke dekvloer aflevert.

Tot slot is de vloer uitermate geschikt voor grote of aaneengesloten oppervlaktes waardoor je de vloer niet hoeft te dilateren . Dit komt doordat anhydriet van nature krimp- en scheurvrij is. Voordeel is ook dat er geen maximale dag productie is , zoals bij een cementdekvloer dat arbeidsintensief is . Zo zorgen wij  voor minimale oponthoud met het leggen van uw dekvloer.

anhydriet gipsgebonden vloer

Wat is een anhydrietvloer?

Het bindmiddel van een anhydrietvloer is calciumsulfaat (in de volksmond gips), ziet er uit als beton. Over het algemeen adviseren wij dat de dekvloer een dikte van zo’n 5 à 6 centimeter heeft. Binnen deze 5 tot 6 centimeter bevindt zich dan ook de vloerverwarming waarbij het advies is om minimaal 2,5 cm dekking op de leidingen hebben. Een anhydrietvloer wordt niet gesmeerd maar gevloeid. Dat is omdat de substantie van een  anhydrietvloer dermate vloeibaar is dat het zichzelf nivelleert  / vlak maakt. Dit maakt dat AVV Afbouw dan ook een nagenoeg perfect vlakke dekvloer aflevert.

Tot slot is de vloer uitermate geschikt voor grote of aaneengesloten oppervlaktes waardoor je de vloer niet hoeft te dilateren . Dit komt doordat anhydriet van nature krimp- en scheurvrij is. Voordeel is ook dat er geen maximale dag productie is , zoals bij een cementdekvloer dat arbeidsintensief is . Zo zorgen wij  voor minimale oponthoud met het leggen van uw dekvloer.

Vergelijk verschillende dekvloeren

wat is een ahydietvloer

De voordelen van een anhydrietvloer

  • Geschikt voor grotere dagproducties, minder fysieke belasting
  • Geschikt voor dunnere laag diktes (op isolatie)
  • Voor grotere oppervlaktes (zonder dilataties)
  • Kwalitatief en sterk; C20-F5 (grote buig- en treksterkte)
  • Zeer hoge warmtegeleiding (20%) door vloeibare structuur
  • Hoge slijtvastheid
  • Zeer geringe krimp
  • Stookprotocol na 5 dagen opstarten

De nadelen

  • Minder geschikt / niet geschikt op afschot
  • Niet geschikt voor vochthoudende ruimtes of ruimtes met hoge vochtbelasting

voordelen anydrietvloer

Duurzame AVV producten

Duurzamer en maximale CO2 reductie

Comfortvloer Schuimbeton isolatie Zandcementdekvloer

De voordelen van Anhydriet comfortvloeren

Perfecte kwaliteit, milieuvriendelijk en jaarlijkse besparing op uw energiekosten!

Hogere kwaliteit; minder kans op scheuren

De vloer heeft een hoogwaardige kwaliteit: C20-F5. De gemiddelde druk- en buigsterkte is vele malen hoger dan die van een traditionele zandcement dekvloer. Hierdoor neemt de kans op (krimpscheuren) in de hechtende dekvloer aanzienlijk af

Betere warmtegeleiding

Het vloeibare gipsmengsel zorgt voor een 100% omsluiting van de aanwezige leidingen; onze medewerker giet de anhydrietvloer rechtstreeks op de vloerverwarming. Hierdoor zit er vrijwel geen lucht meer tussen de materialen en wordt de warmte van vloerverwarming beter doorgegeven en vastgehouden. Ideaal in combinatie met vloerverwarming en/of een warmtepompsysteem. (lage temperatuur verwarming)

Perfect vlakke ondergrond

De anhydriet dekvloer vormt zich naar het oppervlak en is daardoor perfect vlak. Nadat de vloer is uitgehard, is de ondergrond vervolgens gemakkelijk af te werken met diverse vloerafwerkingen.

Beloopbaar na 24 uur

De vloer dien je 24 uur te laten drogen. De dekvloer is vervolgens 24 uur na het leggen beloopbaar, zelfs met een hechtend of zwevend vloersysteem.

Duurzaam en milieuvriendelijk

De vloer bestaat uit volledig recyclebare en natuurlijke stoffen en is daardoor zeer duurzaam! Hierdoor geeft deze nieuwe manier van werken 35% minder CO₂-uitstoot ten opzicht van traditionele zandcement. Zo zorgt AVV afbouw voor een bijdrage aan een beter milieu.

Door dunnere laagdikte beter te isoleren

De dekvloer heeft een dunnere laagdikte dan traditionele dekvloeren. Hierdoor blijft er meer ruimte over voor isolatie. Deze vorm van dekvloer is geschikt voor renovatie en uw vloer met een beperkte hoogte. Elk jaar bespaart u hierdoor opnieuw in uw energiekosten!

Hoe wordt een anhydrietvloer bij mij thuis gestort?

De machines van AVV maken een kant-en-klaar vloeibaar gipsmengsel. Hierdoor is het niet nodig om de dekvloer handmatig aan te brengen; in plaats daarvan kan het eenvoudig worden gegoten. Dit maakt het mogelijk om zowel kleine als grote oppervlakken te bedekken zonder dilatatievoegen. Een anhydrietvloer is ideaal voor uitgestrekte of aaneengesloten gebieden, waardoor het bijzonder geschikt is voor vloeren waar isolatie wordt toegepast. Het gebruik van anhydrietvloeren wordt echter afgeraden in vochtige ruimtes of gebieden met afschot.

hoe anhydrietvloer storten

Een anhydriet dekvloer als alternatief voor zandcement dekvloer

Vaak wordt een anhydriet dekvloer genoemd als alternatief voor vloeibare zandcementvloeren. Zoals al eerder toegelicht bestaat een anhydriet gietvloer niet uit cement en zand en water, maar uit gips en water (calciumsulfaat). Daardoor is deze dekvloer een stuk beter geschikt voor dunne afwerkingen zoals pvc en pu coatings, omdat ze krimp en scheurvrij zijn. De vloer dient wel eerst te worden geschuurd of geëgaliseerd zodra er iets op verlijmt gaat worden, maar dat is bij de meeste afwerkingen op zandcement ook zo.

De kosten van een anhydrietdekvloer

De kosten van een anhydrietdekvloer kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Wat echter vaststaat, is dat wij gegarandeerd de voordeligste optie bieden als het gaat om de prijs-kwaliteit verhouding van een anhydrietdekvloer! Wil je snel en eenvoudig de prijs van jouw anhydrietdekvloer berekenen? Maak dan gebruik van onze gratis rekentool.

Meer informatie over de anhydriet prijs

Voor welke toepassingen is Anhydriet geschikt?

Een Anhydrietvloer is geschikt voor verschillende ruimtes als dekvloer (ondervloer). Over het algemeen wordt een Anhydrietvloer het meeste toegepast bij ruimtes met een hoge belasting. Met ruimtes met een hoge belasting worden grotere oppervlaktes, hallen, kantoren, openbare gebouwen en winkels bedoeld. 
Naast de geschiktheid voor grote panden is anhydriet ook uitermate geschikt voor woningen, vooral in combinatie met vloerverwarming. Anhydriet staat namelijk bekend om de goede warmtegeleiding. Hierdoor kan er efficiënter gebruik worden gemaakt van de vloerverwarming, vooral met een warmtepomp (lage temperatuurverwarming) wat resulteert in een comfortabel en energiezuinig binnenklimaat.

Daarnaast is anhydriet minimaal 4 keer sterker (buigtreksterkte F4,F5, F6 of F7) als een traditionele gesmeerde dekvloer (F1 maximaal) waardoor je dunner kunt gieten over bijvoorbeeld isolatie en zelfs op een houten ondervloer met een vochtscherm daar overheen gespannen(folie). Kortom, een anhydriet vloer is geschikt voor verschillende ruimtes waar die hoge belasting hebben en waar specifieke eigenschappen van de vloer gewenst zijn, zoals goede warmtegeleiding. Twijfel je nog tussen bepaalde vloeren? Neem contact op en laat je vrijblijvend adviseren door een van onze anhydriet specialisten.

wanneer is anhydriet geschikt

Het legproces van een Anhydriet vloer

Het leggen van een Anhydrietvloer vereist de juiste voorbereiding, techniek en materialen en professionals om ervoor te zorgen dat de vloer op de juiste manier wordt gelegd. Dit zijn de stappen binnen het proces van het leggen van een Anhydriet vloer:

1. Voorbereiding van de ondervloer: 
De ondervloer moet schoon, droog en vrij van stof en vuil zijn. Als er vloerverwarming aanwezig is, moeten de leidingen goed vast zitten aan de ondervloer. Dat geldt uiteraard ook voor elektra en cv-leidingen zodat deze niet kunnen opdrijven in de vloeibare mortel.

2. Aanbrengen van folie of isolatie:
Om te voorkomen dat het vocht te snel uit de dekvloer trekt, als er bijvoorbeeld over een gestorte betonnen ondervloer gegoten moet worden, is het verstandig een folie neer te leggen, dit kan bijvoorbeeld een PE-folie zijn. Isolatie wordt meestal gebruikt als er vloerverwarming geplaatst wordt. Dit komt doordat je dunner kan gieten met Anhydriet (PIR, EPS harde persing, noppenplaten en tackerplaten).

3.  Plaatsen van randisolatie:
Om te voorkomen dat de anhydrietvloer zich verspreidt naar de randen van de ruimte en om de vloer te scheiden van muren, wanden en andere elementen, moet er een randisolatie (kantstrook) worden geplaatst.

4. Plaatsen van de leidingen:
Als er leidingwerk of kabels zoals elektra, cv of vloerverwarming aanwezig zijn dan moeten deze minimaal om de 20 à 30 cm bevestigd zijn aan de ondervloer i.v.m. opdrijven in de vloeibare mortel.

5. Anhydriet vloer leggen:
De anhydrietlaag wordt gegoten in de ruimte en gelijkmatig (op hoogte) verdeeld over de ondervloer. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de laag gelijkmatig wordt verdeeld en dat er geen luchtbellen ontstaan door de vloer na te dobberen met een daarvoor bestemde drijver.

anhydrietvloer op bestaande vloer

6. Afwerking:
Na het gieten van de anhydrietlaag wordt de vloer meestal opgeschuurd (parket of boen/poetsmachine) voor verdere applicatie. Als er iets op Anhydriet verlijmt wordt, moet je altijd zorgen dat het product geschikt is voor gips (gips gebonden), dat geldt ook voor egalines.

7. Drogen van de anhydrietvloer:
De anhydrietlaag moet volledig droog zijn voordat er verdere werkzaamheden worden uitgevoerd. Het drogen kan enkele weken duren, afhankelijk van de dikte van de laag en de omgevingsomstandigheden, maar in combinatie met vloerverwarming kun je de vloer droogstoken. De watertemperatuur mag na 5 / 7 dagen al 20 graden zijn, waarna je elke dag de temperatuur opvoert tot maximaal 27 graden, waardoor hij heel snel droog is!

8. Afwerking van de vloer:
Nadat de anhydrietlaag volledig is gedroogd, kan de vloer worden afgewerkt met de gewenste toplaag, zoals PVC-tegels, parket/houten vloeren, of een andere afwerking naar keuze.

Het is belangrijk om te onthouden dat anhydrietvloeren moeten worden gelegd door gekwalificeerde professionals met ervaring in het leggen van dit type vloer. Zij weten hoe ze de juiste materialen moeten gebruiken en de juiste technieken moeten toepassen om ervoor te zorgen dat de vloer correct wordt gelegd en duurzaam is. Dit is van groot belang bij het leggen van een deze vloer om alle voordelen te benutten.

Gerealiseerde projecten Bekijk alle projecten
Bekijk alle projecten
Veelgestelde vragen

Een anhydriet vloer bestaat uit volledig recyclebare en natuurlijke stoffen en daardoor is het zeer duurzaam! Hierdoor geeft deze nieuwe manier van werken 35% minder CO₂-uitstoot ten opzicht van traditionele zandcement. Ook omsluit het de vloerverwarmingsleidingen beter dan een traditionele cementdekvloer. Dat zorgt ervoor dat deze vloer de warmte tot wel 20% beter geleidt. Dit bespaart u stookkosten en voorkomt energie verspilling. Omdat een anhydriet dekvloer 4 x sterker is als een traditionele zandcementdekvloer kunt u door de hoge buig en treksterkte dikkere isolaties gebruiken, omdat de anhydriet laag dunner gestort kan worden.

Een anhydrietvloer is een dekvloer of tussenlaag. Te allen tijde dient de vloer te worden voorzien van een toplaag. Dit kan op verschillende wijzen. Zo kan het worden afgewerkt met pvc, PU coatings, tegels, hout, laminaat en nog vele verschillende soorten afwerkvloer. het is alleen niet ideaal in de badkamer, omdat het vloeibaar is en daarom niet op afschot gelegd kan worden het is daardoor minder geschikt voor vochtige en/of ruimtes.

De prijs van een anhydrietvloer hangt af van het aantal vierkante meters en de dikte van de vloer. Wilt u concreet weten wat het kost om een dekvloer in uw pand of woning te laten leggen? Bereken het snel in onze calculator.

Na het gieten van een anhydriet dekvloer is het nootzakelijk dat er goed geventileerd word. Hierdoor kan het restvocht snel verdampen en krijg je een mooie vlakke vloer , maar er zit wel een verschil in ventileren of door laten waaien dat is niet de bedoeling, daardoor kan de anhydriet juist weer veel te snel drogen waardoor de toplaag ribbelig wordt.

Niet in alle gevallen hoeft een Anhydriet dekvloer geschuurd te worden maar het is echter wel aan te raden, omdat dit ook de droogtijd enorm bevorderd. Dit kan eventueel al na 14 dagen na het aanbrengen van de dekvloer. Door de vloer ligt op te schuren kan het restvocht sneller door de toplaag heen waardoor de vloer sneller droog is. Als er iets op de vloer wordt verlijmt is het ook een advies om de vloer op te schuren i.v.m. hechting. Als droogtijd geen issue is en er niets op wordt verlijmd is het niet perse noodzakelijk.

De benaming gietdekvloer zegt het al. Anhydriet is een zeer dekkende gietmortel, doordat het vloeibaar is loopt het direct volledig om de slangen van de vloerverwarming heen. Het is een uitermate geschikte mortel voor vloerverwarming en het zorgt voor een optimale warmteoverdracht. Dat maakt een anhydrietvloer dan ook zeer duurzaam, aangezien je minder energie verbruikt om je huis te verwarmen.

Ja, een anhydrietvloer is een alternatief voor een cementdekvloer. Het enige voordeel van een cementdekvloer ten opzichte van een anhydrietvloer is dat deze kan worden gebruikt in vochthoudende ruimtes en op afschot. In alle andere gevallen is een anhydrietvloer in het voordeel. De anhydriet vloer heeft een hoogwaardige kwaliteit: C20-F5. De gemiddelde druk- en buigsterkte is vele malen hoger dan die van een traditionele zandcement dekvloer. Hierdoor neemt de kans op (krimpscheuren) in de hechtende dekvloer aanzienlijk af.

Wanneer anhydriet op een vloer of ondervloer  met vloerverwarming wordt aangebracht, wordt deze meestal  zwevend geplaatst. Dat betekent dat er altijd een isolatie of folie laag onder de vloerverwarming en de dekvloer komt waardoor er geen onthechting en vocht onttrekking kan plaats vinden door de ondervloer. Randisolatie rondom langs de wanden 9muren) voorkomt ook vocht onttrekking en contact geluid.. De reden voor het zwevend leggen van anhydriet is dat de ondervloer anders reageert bij temperatuurverschillen. Dit voorkomt scheuren in het anhydriet wanneer de ondervloer uitzet of krimpt. Als de anhydriet dekvloer wel rechtstreeks wordt gelegd over de bestaande oude of nieuwe ondervloer dan raden wij altijd aan om deze dan eerst voor te strijken (primeren)

Om een anhydrietvloer goed te laten drogen, is het essentieel dat de ruimte goed geventileerd wordt. Tussen de 24 en 36 uur is de vloer weer beloopbaar. Betreed de ruimte niet tijdens het drogen. Hoewel de vloer na deze tijd beloopbaar is, betekent dit niet dat hij volledig droog is. Gemiddeld heeft een anhydrietvloer 1 cm per week nodig om te drogen, Na twee weken kan de vloer  licht opgeschuurd worden wat de droogtijd aanzienlijk helpt, vooral bij isolatie of folie onder de anhydriet. De droogtijd varieert met het seizoen; in de zomer droogt hij sneller dan in de winter. Bouwdrogers of gereguleerde vloerverwarming kunnen het droogproces versnellen. De watertemperatuur van de vloerverwarming mag na 5 dagen al tussen de 20 en 27 graden mee draaien. Bij tijdsdruk kunnen specialisten adviseren over versnelde droogmethoden.

Dit is afhankelijk van de grootte van de ruimte en de specifieke omstandigheden, maar over het algemeen duurt het plaatsen van een Anhydriet vloer enkele uren. Dit is korter dan bij traditionele zandcementdekvloeren, omdat een Anhydriet vloer wordt gegoten en arbeidsvriendelijk is.

Bekijk alle veelgestelde vragen