30 september '24

Water in kruipruimte, wat zijn de oorzaken en oplossingen?

Water in de kruipruimte is een veelvoorkomend probleem in Nederlandse huizen en kan verschillende oorzaken hebben. Vaak wordt dit probleem pas ontdekt wanneer de luchtvochtigheid in huis toeneemt of er andere ongemakken ontstaan. In deze blog bespreken we de belangrijkste oorzaken van water in de kruipruimte, de mogelijke gevolgen voor je huis en gezondheid, en geven we enkele tips om vochtproblemen in je kruipruimte aan te pakken.

Oorzaken van water in de kruipruimte

Water in de kruipruimte is een veelvoorkomend probleem dat diverse oorzaken kan hebben. Hieronder bespreken we drie veelvoorkomende redenen waarom er water in je kruipruimte kan staan.

1. Grondwater in de kruipruimte

In Nederland is de grond in de herfst en winter vaak erg vochtig, mede door de ligging van het land dicht bij zeeniveau. Hierdoor kan grondwater zich gemakkelijk verzamelen. Als je kruipruimte niet waterdicht is, kan dit grondwater naar binnen sijpelen en een laag water onder je huis vormen. Vooral tijdens natte periodes kan het water zich ophopen en langdurig blijven staan.

2. Gebrek aan ventilatie

Een slechte ventilatie kan ervoor zorgen dat vocht zich ophoopt in de kruipruimte. Wanneer er onvoldoende luchtcirculatie is, kan het vocht niet ontsnappen en blijft het in de kruipruimte hangen. Hoewel een gebrek aan ventilatie niet altijd de directe oorzaak van water is, draagt het wel bij aan vochtproblemen in de kruipruimte.

3. Lekkende leidingen

Een andere veelvoorkomende oorzaak van water in de kruipruimte is lekkage van leidingen. Wanneer een leiding onder je huis lekt, stroomt het water naar beneden en verzamelt zich vaak in de kruipruimte. Omdat vocht naar het laagste punt zakt, is de kruipruimte een logische plek waar het water terechtkomt. Dit maakt lekkende leidingen een veelvoorkomende oorzaak van waterproblemen in de kruipruimte.

water kruipruimte

Is water in de kruipruimte schadelijk?

Hoewel vocht in de kruipruimte vaak voorkomt, kan het op termijn problemen in je huis veroorzaken. Hieronder staan enkele mogelijke gevolgen van water in de kruipruimte.

Te hoge luchtvochtigheid

Wanneer er voortdurend een laagje water in de kruipruimte staat, kan het vocht langzaam naar boven trekken. Dit zorgt voor een hogere luchtvochtigheid in huis, wat schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Een hoge luchtvochtigheid kan leiden tot gezondheidsklachten zoals hoesten, kortademigheid, vermoeidheid, en geïrriteerde huid of ogen. Daarnaast kunnen schimmels zich goed vestigen in een vochtige omgeving, wat eveneens slecht is voor de gezondheid.

Een koude vloer

Water in de kruipruimte kan ook leiden tot een koude vloer in je huis. De koude lucht uit de kruipruimte stijgt op en maakt de vloer koud, wat het wooncomfort kan verminderen.

Schade aan je huis

Water in de kruipruimte kan leiden tot verschillende vormen van schade, zoals beschadigde leidingen, houtrot bij een houten vloer, of zelfs schade aan de steunbalken van je huis.

Ongedierte

Vocht trekt ongedierte aan, zoals slakken, die vooral ’s nachts op zoek gaan naar vochtige ruimtes om te overleven en te eten. Dit kan leiden tot ongewenste gasten in je huis.

Muffe geur

Een ander probleem dat door vocht in de kruipruimte kan ontstaan, is een muffe geur in huis. Vocht kan schimmelgroei bevorderen, wat een muffe geur met zich meebrengt. Zo kan vocht in de kruipruimte indirect zorgen voor een onaangename geur in je huis.

schuimbetonvloer storten

Kruipruimte laten vullen met schuimbeton

Heb je last van water in je kruipruimte en wil je de problemen structureel aanpakken? Overweeg dan om je kruipruimte te laten vullen met schuimbeton. Dit is een effectieve manier om vochtproblemen te voorkomen, isolatie te verbeteren en de vloer te stabiliseren. AVV Vloeren heeft jarenlange ervaring met het professioneel vullen van kruipruimtes met schuimbeton. Neem contact op voor een vrijblijvende offerte en deskundig advies over de beste oplossing voor jouw situatie.

Ontvang de laagste prijs (binnen 1 minuut)

AVV Afbouw doet er alles aan om u goed en snel te kunnen informeren over een prijs en de mogelijke uitvoering van de klus.

Offerte aanvragen
Bekijk ook

30 september '24

Water in kruipruimte, wat zijn de oorzaken en oplossingen?

Water in de kruipruimte is een veelvoorkomend probleem in Nederlandse huizen en kan verschillende oorzaken

Lees meer

30 september '24

Convectorput

De convectorput is een uniek verwarmingssysteem dat je vooral tegenkomt in oudere Nederlandse woningen. Het

Lees meer